iMarmi

project sheet

ENG - The project is an opportunity to carry out an urban regeneration of a plot of land about 1500 square meters large, located on the outskirts of Nettuno, 50km from Rome. The site is currently occupied by an old single-family house which will be demolished.

A three-story residential building will be built in its place, for a total of 12 apartments with all the comforts of contemporary living. The average size of the apartments is about 70sqm. The plan of the house follows the rectangular form factor of the lot and it is defined by the intersection of two roads: the main street that runs along the north facade and the secondary road that runs along the west facade.


The main entrance is located on the less busy road, on the west facade. Two car parks are located on the short sides of the building, one substantially public, accessible to all and aimed in particular at visitors, the other private, closed by a gate. Each level consists of 4 apartments, among which those on the ground floor are characterized by the presence of a 130sqm garden. A great emphasis is placed on the importance of green furnishings which are considered an integral part of the facade. For this reason, great attention is paid to the design of the balconies which include the creation of pots integrated into the parapet, in order to facilitate the green use of the building.

The open spaces are conceived as essential elements of living, so the large openings are placed on all the elevations to blur the boundaries between interior and exterior.


---


ITA - Il progetto è un'opportunità per realizzare una riqualificazione urbana di un lotto di terreno di circa 1500 mq, situato alle porte di Nettuno, a 50km da Roma. Il sito è attualmente occupato da una vecchia casa unifamiliare che verrà demolita.

Al suo posto verrà realizzato un edificio residenziale di tre piani, per un totale di 12 appartamenti dotati di tutti i comfort del vivere contemporaneo. La dimensione media degli appartamenti è di circa 70mq. La pianta della casa segue la forma rettangolare del lotto ed è definita dall'incrocio di due strade: la via principale che costeggia il prospetto nord e la strada secondaria che costeggia il prospetto ovest.


L'ingresso principale si trova sulla strada meno trafficata, sulla facciata ovest. Sui lati corti dell'edificio sono presenti due parcheggi, uno sostanzialmente pubblico, accessibile a tutti e rivolto in particolare ai visitatori, l'altro privato, chiuso da cancello. Ogni livello è composto da 4 appartamenti, tra i quali quelli al piano terra sono caratterizzati dalla presenza di un giardino di 130mq. Grande enfasi è posta sull'importanza degli arredi verdi che sono considerati parte integrante della facciata. Per questo motivo grande attenzione viene posta alla progettazione dei balconi che prevede la realizzazione di vasi integrati nel parapetto, al fine di facilitare la fruizione green dell'edificio.

Gli spazi aperti sono concepiti come elementi essenziali dell'abitare, per questo le grandi aperture sono posizionate su tutti i prospetti per sfumare i confini tra interno ed esterno.

data

Year

2021

Type

Residential

City

Nettuno

Country

Italy

Size m³

2000

Client

Private

Status

ongoing

Team

Alceste Ferranti, Simone Paganelli

 

concept

press to zoom
press to zoom
1/1

project